"JUST NU HAR VI PROBLEM MED VÅRT KASSA SYSTEM
ENDAST KONTANTER FUNGERAR JUST NU
VI BEKLAGAR DETTA"
- Jag hade egentligen inget nyårslöfte annat än att jag inte ska börja snusa igen. Jag ska iallafall försöka skriva mina blogginlägg lite mer professionellt, utan massa stavfel och utan särskrivning. Jag vet att mina texter är fruktansvärt slarvigt skrivna och det är något jag ska tänka på framöver. För jag håller helt med om att det är irriterande att läsa massa text med en massa särskrivning och stavfel.
”RÖK FRITT”. Du står där och ser dumt på skylten i det fullsatta caféet. Din hjärna arbetar på högvarv, och efter ett litet tag vänder du dig till en förbipasserande servitris och frågar försiktigt: ”Ehh...får man röka här?” Servitrisen, som är utled på sitt arbete och på dumma frågor, himlar med ögonen och snäser: ”Läs på skylten där borta!”
Känner du igen dig?
Har du fått inbjudningskort med uppmaningen ”Kom ut klädd”? Eller har du bestört rusat ner till stadskärnan efter att ha läst annonsen ”Häst skjuts på torget idag 14.00”, för att med hjärtat i halsgropen upptäcka att hästen såg ut att må riktigt bra för att vara dödsdömd, den hade till och med en liten vagn med glada barn i bakom sig. Fick du hoppfulla svar från en ”Brun hårig man”, en ”Sjuk gymnast” samt en ”Full vuxen kamrer” på din kontaktannons? Föll du för reklamen ”Missa inte de senaste stora kassa succéerna”?
Särskrivningssjukan härjar. Tidigare trodde man att sjukdomen endast existerade hos icke utbildade, påverkade och analfabeter med en riktigt taskig förkylning, men en nyligen genomförd forskning visar att sjukdomen frodas ända uppe i samhällets övre skikt. Ta butikerna som exempel. Var annars kan du hitta ”Kul potatis”, ”Kalv lever skuren i tunna skivor”, ”Snabb mat”, ”Sex filmer från hela världen” eller ”Skum permanent”? På klädavdelningen står det textat ”Helly Hansen super under ställ”. Du tittar till en gång extra under stället och funderar på om det verkligen är bra reklam för butiken att låta folk kröka till där. Det visar sig att kläderna även är märkta med etiketten ”Hand tvättas separat”, men en förklaring till varför man inte kan tvätta båda händerna samtidigt ges inte. Ett par byxor saluförs med orden ”Sten tvättade Levis jeans”. ”Det var snällt av Sten”, mumlar du för dig själv och fortsätter vidare in i butiken, där det säljs ”Jesus sandaler”, som ser förvånansvärt hela och rena ut för att vara tvåtusen år gamla.
Vid mejerihyllorna står det stolt textat ”Vi har sprätt ägg”. ”Jaså, har ni gjort det?” tänker du konfunderat och lägger ner en ”Skum tomte”, en ”Rak apparat”, en ”Paj form”, och en ”Halv akustisk gitarr” i varukorgen. Ovanför kylen står det ”Här har vi folk öl och läsk”, och batterireklamen skryter om att de ”räcker mycket längre än vanliga brunstens batterier”. På väg mot kassorna funderar du på att köpa en ”Fasad flagga” men avstår eftersom du inte vet varför folk skyr den.
När du ska betala står det skyltat ”Vi behöver tio öringar”. Du funderar på om butiken blandat ihop fiskdisken med kassan, men tröstas av att butiken enligt sin reklam i alla fall har ”Svensk talande personal med grund utbildning”. Utöver detta är personalen tydligen även utbildade i andra saker, för i reklamen står vidare ”Vi arbetar med fel analys”.
När du lyft upp dina matkassar, förvånas du över att den ”Lätt majonnäs” du nyss köpt är precis lika tung som vanligt. På väg ut ur butiken blir du stående vid en anslagstavla, där det på några lappar står: ”Gul nackad fågel säljes”, ”Vilt bord 80 kr per person på Restaurang Full proppad”, ”Sjö nära tomt till salu”, ”Behöver du extra knäck på lovet?”, ”Fel sökning av din telefon, billigt” samt ”Tom dunkar, 50 kr”. Du undrar i ditt stilla sinne varför och vad Tom dunkar för någonting.
En liten annons nere i ena hörnet fångar ditt intresse. ”Jag uppfyller alla sex önskningar”, säger en kvinna och ler så stort emot dig från papperet att hennes mungipor nästan möts i nacken. Hennes kläder kan i bästa fall misstas för ett brett skärp. Du suckar och tänker ”När jag var liten var det minsann bara tre önskningar. Fast det var kanske andra sorters sagor”.
Utanför entrén står det ”Vi har öppet mellan dagarna”, och strax bredvid en skylt med texten ”Håll platsen flyttad”. Eftersom du tänker ta bussen hem så stannar du till, plockar fram busskortet samt funderar över vilka medborgare som hela tiden envisas med att flytta tillbaka hållplatsen till det ursprungliga stället.
På bussen hem finns en liten skylt som säger ”Vi tar inte emot tusen lappar”. Du begrundar detta och kommer fram till att upp till 999 samer alltså går att klämma in i fordonet, även om några får trängas bakom något som presenteras som ”Skum släckare”. Du betalar din biljett och läser texten ”Växel i retur skål”. ”Skål på er själva” säger du till busschauffören och varnar honom för att dricka i tjänsten.
Visst känner du igen dig? Särskrivningssjukan sprider sig snabbare än skvaller på en syjunta. Innan vi vet ordet av kommer samhället att vimla av folk som är kända som ”Sjuk sköterska”, ”Er sättare”, ”Full värdig medlem”, ”Halv bror”, ”Ensam stående kvinna” eller ”Lätt stött domare”.
Så våga visa fram fötterna och skriv ihop orden eller stava med bindestreck innan vårt moders mål glöms bort av någon lat mask och sur puppa som inte är svensk älskare.
____________________________________________________________________________________________________________
Om det nu är någon som läser denna blogg så hörs vi kanske i kommentarsfältet. PS glöm inte att dela inlägget och hela bloggen. ↓☺
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar